Категория:  

Сборник с разкази за деца, които растат без родители или прекарват част от детството си в поправителни училища, излeзе на българския книжен пазар. „Детство без сълзи“ пресъздава в художествен стил реални истории с цел да промени отношението на обществото към децата в риск.

На представянето на книгата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, журналистът Виза Недялкова, приятели на автора. Представянето на книгата се случи в Българската стопанска камара.

Издаването на книгата стана възможно благодарение на подкрепата на Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз Инк.“, издателствата „Анубис“ и „Булвест“ 2000, студио Digital plus. Оформлението на книгата е дело на дизайнера Росица Босяцка, рисунките и графиките в изданието са на Самуил Владимиров и Иван Бабаджанков от студио „Геометрия“. Всички те дариха средства и труд за социалната кауза на „Детство без сълзи“. Приходите от продажбите на книгата ще бъдат дарени за развитието на приемната грижа в България.

Близо 4000 са децата и младежите, които прекарват живота си в социални домове у нас, показва националната статистика. 199 малчугани живеят в 11 домове за деца, лишени от родителска грижа от 3 до 6 г., 1 361 деца прекарват детството си в 39 домове за деца, лишени от родителска грижа от І до ХІІ кл., 858 са децата и младежите, които живеят в 23 дома за деца с умствена изостаналост. В 29-те домове за бебета са настанени 1045 деца, като 676 от тях са с увреждания. През първото полугодие на 2014 г. преминалите деца в домовете за бебета са 2059, от които 956 са с увреждания. По данни на неправителствени организации, всяка година 2000 новородени и малки деца попадат в домове.

« на 4 »