Категория:  
Разказ на автора на „Детство без сълзи“ Александър Миланов за това как една приемна майка помогна на родната майка да пребори системата и да си върне бебето у дома.

За Марти научих по време на обиколката си по проект на УНИЦЕФ сред приемните родители в Смолянско. Дани, социалната работничка, ме возеше в Дочка (една чудна „Дачия“) и ме откара в с. Момчиловци, Смолянско. Чудно село, препоръчвам ви го. Там трябваше да си поговоря с Галя (Галя Маринова, Смолян), приемната майка на тогава няколкомесечния Марти. Поредното приемно семейство, казах си, и се приготвих да чуя поредната вълнуваща история.

Но не очаквах това, което чух. Вместо да говорим за смисъла на приемната грижа, Галя предпочете да обърне дневния ред.

Докато готвеше на двора за цялата челяд, Галя, без особено емоции, ме настани в кьошето и започна да разказва. Но не да разказва за приемната грижа и общи приказки, а работа да се върши. Каза, че има една жена някъде в едно златоградско село, която е родила бебето Марти и го е оставила. Оставила го, не защото не го обича, а защото нейните родители (с принципи и силно вярващи) не можели да допуснат в къщата бебе, което няма баща.

Така Марти се оказва от родилното отделение директно в дома на Галя.

И приемната майка ми постави ултиматум – да направим всичко възможно да помогнем Марти да се върне при родната си майка. И ние го направихме. Галя съдейства да намерим общинско жилище на Галя. Помогнахме и да започне работа за малко, за да получи майчинство. Нашите приятели от МОЛ – Пловдив отидоха на място в селото и ремонтираха жилището – направиха освежителен ремонт, дариха мебели. Децата на Галя и половината й рода също дариха време и усилия за ремонта на къщата. Подредихме дом, създадохме къща, и това мотивира социалните да върнат детето при майка му.

Страхотен празник за нас. Но с това не свършиха проблемите.

Марти има братче, което е с увреждания. Събрахме пари от продажбата на една книга (бел. ред.: „Детство без сълзи“) и му купихме инвалидна количка, която е специална, специално за него.

И оставихме Марти и братчето му да растат при майка им.

И те растат.

Благодаря на Гери Иванова от рекламна агенция СМАРТС, хората от МОЛ Пловдив, Лили Боянова и всички знайни и незнайни приятели, които ни помогнаха да върнем Марти у дома. И сега той е обичан. При мама.