Категория:  
Източник: Национална мрежа за децата

Александър Миланов, който е познат сред детските организации с това, че защитава каузата на изоставените деца у нас, издаде първата си книга, която е озаглавена „Детство без сълзи”. В нея Александър разказва историите на Ангел – изоставено бебе, което преживява трудни моменти в дома за изоставени бебета. Историята продължава до преместването му в друг дом. Междувременно се преплитат истории на разсиновени, деца с увреждания, малтретирани деца.

Книгата е едновременно магнетична, нежна, необикновена, противоречива и смущаваща”, казва за нея социалният антрополог Харалан Александров. А Галина Маркова, която ръководи Центъра за алтернативни грижи към НБУ пише за текстовете, че посланията не са само за специалисти, а за всички възрастни, които трябва да приемат децата като ценност.

Книжката се продава с благотворителна цел.

Александър и негови приятели събират пари за закупуването на специална инвалидна количка за деца с церебрална парализа. Инвалидната количка ще бъде подарена на малкия Бисер от с. Старцево, който не може да движи нито главата, нито ръцете и краката си. Само очите му са живи и показват радост. През 2011 г. в интернет беше организирана акция, която помогна на майката на Бисер – Светла – да вземе обратно новороденото си Марти, който беше отделен от нея. Ако се закупи количка, Светла няма да носи Бисер на ръце, за да му показва света навън.

Можете да прочетете част от книгата на www.detstvo.eu или да си поръчате копие на e-mail: info@amilanov.org